לימודי תעודה הם לימודים אשר אינם מזכים את הסטודנט בתואר אקדמי לאחר סיום הלימודים אלא בתעודת לימודים. מגוון התחומים הזמינים ללימודי תעודה הם רבים ומגוון המכללות בארץ מקיימות לימודי תעודה במסלולי לימוד שונים. לימודי תעודה יכולים להיקרא גם בשמות אחרים כמו לימודי חוץ, לימודי הסמכה, לימודי הכשרה ועוד. היתרון הבולט בלימודי תעודה הוא שלימודי תעודה מאפשרים לימוד תכנים שאינם קיימים במסגרת תארים אקדמיים.
לימודי תעודה מתאימים לקהל הרחב בעל תואר אקדמי או ללא תואר אקדמי המעוניין להרחיב את ידיעותיו ולקבל תעודה בתחומים שונים. בין הסטודנטים אשר לומדים ללימודי תעודה ניתן למצוא אנשי מקצוע בעלי ניסיון בתחום מסוים וללא השכלה בתחום זה או בעלי תארים אקדמיים המעוניינים להרחיב את מקצועיותם וידיעותיהם בתחום או לבצע הסבה מקצועית. בנוסף, בשל היות לימודי התעודה קצרים יותר מלימודים לתארים אקדמיים, הם מהווים מקור משיכה לאנשים רבים המעוניינים לרכוש השכלה בתחומים מסוימים בלי להתחייב למסלול לימודים ארוך.
תנאי הקבלה של לימודי תעודה משתנים בהתאם לתחום הנלמד ולמוסד שבו מתקיימים הלימודים. לימודי תעודה מקנים סוגים שונים של תעודות בסיום הלימודים ולכן קיימת תלות בין סוג התעודה המוענקת בסיום הלימודים לבין דרישות הסף לקבלה אל מסלול הלימודים. חלק מהמוסדות המקיימים לימודי תעודה מתנים את תחילת הלימודים בדרישות כמו תעודת בגרות מלאה, 12 שנות לימוד, ניסיון בתחום הלימודים, תיק עבודות, ראיון קבלה ועוד.
מקצועות רבים דורשים השתלמויות והכשרות נוספות מעבר לתואר האקדמי או לניסיון הרלוונטי. בנוסף, אנשי מקצוע רבים מוצאים את הצורך בהרחבת הידע וההתמקצעות שלהם במהלך העבודה בתחום המקצועי. דוגמא לכך ניתן למצוא אצל אנשי חינוך רבים המוצאים צורך בעריכת לימודי תעודה להשלמת הידיעות וההתמקצעות בתחומים נלווים לתחומי ההוראה כמו ניהול במערכות חינוך, חינוך מיוחד, חינוך לגיל הרך ועוד.
קבלת תעודה לאחר השלמת לימודי תעודה במקצועות הנלווים יכולה לסייע בידי איש המקצוע להתקבל למשרות בכירות ולהיחשף לאפשרויות קידום רבות. בין לימודי תעודה הנפוצים ביותר ניתן למצוא את מסלולי לימוד בתחום החינוך, הרפואה המשלימה, האומנויות, האימון וההנחיה וכדומה.