בקשת מלגות למימון לימודים אקדמיים או קדם אקדמיים היא פעולה נפוצה ביותר ורבים מהסטודנטים בישראל מגישים בקשות לקבלת מלגות מדי שנה. באמצעות מלגות הניתנות על ידי המוסד האקדמי עצמו, הרשות המקומית של היישוב בו מתגורר הסטודנט או קרנות פילנטרופיות יכולים הסטודנטים להשקיע את מירב זמנם בלימודים ללא דאגות וללא הצורך בעבודה במקביל ללימודים או לקיחת הלוואה.
הדרך לבקשת מלגות מורכבת משלבים רבים הכוללים איתור מידע ומילוי טפסים. בשל הראשון על הסטודנט לאתר מידע באשר למלגות העומדות בפניו והמתאימות לו ביותר. המידע אודות המלגות השונות נמצא באתרי האינטרנט של המוסדות האקדמיים ובמרכזי המידע של נותני המלגות. בנוסף, יוכל הסטודנט לבקש סיוע לקבלת מידע אודות מלגות ממזכירות המוסד האקדמי אשר יציג בפניו את המלגות הרלוונטיות לו ביותר.
השלב השני שלאחר איתור מקורות סיוע לקבלת מלגות הוא מילוי טפסי הבקשה למלגות ואופן בקשת המלגות. אופן בקשת המלגות שונה ממקור למקור, בעוד קרנות סיוע מסוימות יסתפקו במילוי טפסים בלבד, קרנות אחרות יבקשו מסמכים שונים כמו מכתב אישי, מילוי טפסים מיוחדים וכדומה. על מנת לשפר את הסיכויים לקבלת המלגה ולקצר את זמן ההמתנה לתשובה ולקבלת הסיוע חשוב לוודא שכל הטפסים הנדרשים ממולאים במלואם ושהסטודנט עומד בכל התנאים הדרושים לקבלת המלגה.
הסוגים השונים של מלגות הקיימים בישראל הם רבים ומקורות הסיוע המעניקים מלגות נמצאים בכל העולם. להלן מספר דוגמאות למלגות פופולאריות בישראל.
מלגת פר"ח: פרויקט פר"ח הוא פרויקט שבאמצעותו יכול הסטודנט לקבל סיוע כספי למימון שכר לימוד בתמורה להתנדבותו לקהילה במתן שיעורי עזר ובחונכות.
מלגה של קרן אייסף: מלגת קרן אייסף היא מלגה המעניקה סיוע לסטודנטים הזקוקים לסיוע כלכלי בהתאם למצב סוציואקונומי של הסטודנט. בדומה למלגת פר"ח, מלגת אייסף מעניקה סיוע כלכלי לסטודנט ובתמורה נדרש הסטודנט לתרום לקהילה בפעילות התנדבותית וחברתית על פי השעות והקריטריונים שנקבעים על ידי הקרן המעניקה את הסיוע.
מלגות לתושבי נתניה: עיריית נתניה מעניקה סיוע כלכלי למימון שכר לימוד לתושבי העיר אשר לומדים במכללת נתניה.