סקירה מהירה של תחום מכללות פרטיות בישראל מביא בפנינו תמונה של פריחה. אם פעם תחום לימודי ההשכלה הגבוהה היה בשליטה בלעדית של האוניברסיטאות, היום המצב שונה ונידמה שמדי שנה עוד מכללות פרטיות בישראל מקבלות אישור למסלולים נוספים מהמועצה להשכלה גבוהה. מכללות פרטיות בישראל הן עמותות שלא למטרת רווח, שמספקות קמפוסים יוקרתיים ותנאי למידה מצויינים, כגון: כיתות לימוד גדולות ומאובזרות, מעבדות מצויידות היטב, שירותי מחשב, ספריה, חניה, מסעדות וקפטריות, כל השירותים החשובים האלה שיקלו על חיי הסטודנט ויאפשרו לו להשקיע ולהצליח. ברוב מכללות פרטיות בישראלקיימים מרכזי השמה שעוזרים לסטודנטים להשתלב בשוק העבודה עם תום הלימודים.
לימודים במסגרת כזו מביאה עמה גמישות במערכת השעות לסטודנטים עובדים ומאפשרים להם לשלב בין חיים סטודנטאליים מלאים לבין המשך קיום עצמאות כלכלית. בדרך כלל תנאי הקבלה הם נוחים יותר מאשר באוניברסיטאות למרות שרמת הלימודים הגבוהה נישמרת בקפדנות ומתואמת לתכניות הלימודים בחוגים מקבילים באוניברסיטאות.
שכר הלימוד במכללות הפרטיות גבוה יותר, לפעמים עד פי 3 משכר הלימוד באוניברסיטאות ובמכללות מתוקצבות, שהן מסגרות הממומנות בעיקר ממקורות ממלכתיים ושכר הלימוד בהן תחת פיקוח. כאמור, התמורה המתקבלת במכללה הפרטית, בצורת קמפוס מזמין ומצוייד היטב ומרצים מהשורה הראשונה, מכניס את סעיף התשלום לפרופורציה. כך ניראה שקט נפשי שמאפשר למידה.
תחומי הלימודים מגוונים ומתפתחים. יש מכללות שמתמקדות בתחום אחד על כל היבטיו, כמו תחום המשפט ויש מכללות שמקדמות מספר מגמות. תחומי לימוד אפשריים הם: פסיכולוגיה, מנהל עסקים, משפטים, תקשורת, מדעי ההתנהגות, כלכלה, מדעי המחשב, עיצוב פנים ועוד.
המכללה למינהל היתה המכללה הפרטית הראשונה שקיבלה את אישור המועצה להשכלה גבוהה להענקת תואר אקדמאי בתחומה. מאז, כאמור, התחום מתרחב ופונה לכיוונים מגוונים. התחרות עושה רק טוב לסטודנט הפוטנציאלי שמקבל, תמורת תשלום לא קטן אמנם, שפע אפשרויות בחירה של מסלולי למידה, ביניהם אפילו כמה מסלולים מפתיעים שעשויים לתת לסטונדנט המהסס חומר למחשבה על שבילים לעתיד עליהם לא חשב קודם. תנאים מעולים בקמפוסים חכמים הם חלק מהחבילה.